Людям з порушення зору Звичайна версія

Справа банку «РЕАЛ» та позови Фонду до пов»язаних осіб ще 14 банків на розгляді судів цього тижня

06.09.2023

Цього тижня суди різних інстанцій розглянуть позови Фонду гарантування вкладів до пов’язаних осіб та власників 15 банків, які причетні до завдання збитків цим банкам та/або їхнім кредиторам. Це позови як у господарських, так і у кримінальних провадженнях.

Зокрема:

04 вересня:

  • Вищий антикорупційний суд продовжив розгляд позову Фонду у кримінальному провадженні за справою №991/1684/22 на 5,57 млрд грн, фігурантом якої є колишній Голова правління ПАТ «РЕАЛ БАНК» за низкою звинувачень.

Нагадаємо, під час здійснення процедури ліквідації цього банку було встановлено, що основною причиною його неплатоспроможності стало надання завідомо збиткових для банку кредитів на мільярди гривень компаніям, що входили до групи компаній власника банку С. Курченка - нині підсанкційної особи, оголошеної у міжнародний розшук. Таким чином з Банку було виведено близько 5 млрд грн.

За виявленими фактами Фонд спрямував низку заяв до правоохоронних органів, що лягли в основу відповідних кримінальних справ. Частину фігурантів оголошено в міжнародний розшук.

Зокрема, крім згаданої справи, на розгляді Вищого антикорупційного суду нині перебуває позов Фонду гарантування вкладів проти власника ПАТ "РЕАЛ БАНК" С. Курченка, який перебуває у міжнародному розшуку, на суму 4,7 млрд грн (справа №991/6214/22).

05 вересня:

  • Господарський суд м. Києва продовжив розгляд по суті позову Фонду до пов’язаних осіб ПАТ "КБ «Даніель» на суму 1,13 млрд грн (справа №910/12930/18).

Як повідомляв Фонд, у банку до визнання його неплатоспроможним застосовувались схеми виведення активів. Зокрема, видача незабезпечених кредитів та кредитів під неліквідне забезпечення. Як наслідок, на момент формування ліквідаційної маси 72% кредитного портфелю банку було безнадійною заборгованістю, а 21,79% усіх активів банку «Даніель» складали сміттєві цінні папери. Решта кредитного портфелю – це заборгованість фізичних осіб за споживчими та іпотечними кредитами, наданими під заставу рухомого та нерухомого майна, обслуговування яких зупинилось, в більшості випадків, до моменту введення тимчасової адміністрації у банку.

  • Північний апеляційний господарський суд розглянув апеляційну скаргу Фонду за позовом до пов’язаних осіб ПАТ «КБ "СТАНДАРТ" на суму 794,2 млн грн (справа №910/15260/18). Йдеться про новий розгляд справи, в межах якої Верховний Суд раніше скасував рішення судів попередніх інстанцій та відправив справу на новий розгляд.

Нагадаємо, до визнання банку неплатоспроможним у ньому було здійснено низку операцій з виведення активів. Зокрема, протягом 2013-2014 було здійснено 26 кредитних операцій, що завдали банку багатомільйонних збитків.

В заставу за цими кредитами без жодної перевірки кредитоспроможності позичальників надавалися депозити членів Спостережної ради Банку та інших інсайдерів у неспівмірному розмірі (наприклад, сума виданого кредиту – 30 млн. грн, а розмір депозиту, переданого в заставу, – 300 тис. грн), сформовані за рахунок кредитних коштів самого Банку. Самі боржники були новоствореними суб’єктами господарювання, пов’язаними між собою.

В подальшому ці застави були замінені на сміттєві цінні папери компаній- інсайдерів Банку, заставна вартість яких була безпідставно завищена. 

06 вересня:

  • Касаційний господарський суд у складі Верховного суду розгляне касаційну скаргу Фонду за одним з господарських позовів Фонду гарантування вкладів проти пов’язаних осіб ПАТ "БАНК "МИХАЙЛІВСЬКИЙ» на суму 742,6 млн грн (справа №910/11028/20).

Під час виведення з ринку ПАТ "БАНК "МИХАЙЛІВСЬКИЙ» було виявлено, що перед визнанням Банку неплатоспроможним у ньому було здійснено низку махінацій, зокрема: виведення кредитного портфелю шляхом фіктивних проводок, придбання фіктивних прав вимоги на грошові кошти за договорами з продажу «сміттєвих» цінних паперів, видача незабезпечених кредитів фіктивним фірмам тощо. Наслідком численних маніпуляцій у банку стала його неплатоспроможність та нестача активів на понад 2,5 млрд грн порівняно з вимогами його кредиторів.

Наразі на розгляді судів різних інстанцій перебуває 5 позовів Фонду гарантування вкладів до осіб, причетних до доведення до неплатоспроможності ПАТ "БАНК "МИХАЙЛІВСЬКИЙ». Зокрема, на розгляді суду першої інстанції перебуває позов Фонду проти пов’язаних осіб на суму 202,2 млн грн у межах кримінального провадження, фігурантами якого є, зокрема, колишній Голова правління Банку та інші його керівники, що мали вплив на його кредитну політику (справа №757/57484/18-к).

  • Цей же суд розгляне скаргу Фонду за позовом до пов’язаних осіб ПАТ "ФІНРОСТБАНК" у справі №916/1489/22 на 30,0 млн грн.

Як повідомляв Фонд, після початку виведення цього банку з ринку було виявлено, що за кілька попередніх років керівники та посадові особи банку погодили та здійснили низку кредитних операцій з пов’язаними та підставними компаніями із грубим порушенням внутрішніх процедур, а самі кредитні кошти спрямовувались на операції, що не мали економічного сенсу. Саме через кредитування групи пов’язаних між собою компаній з банку було виведено основну частину його активів. При цьому, компанії фактично не здійснювали фінансово-господарську діяльність, основний рух коштів на їхніх рахунках відбувався між собою за договорами фінансової допомоги, переведення боргу, РЕПО, погашення відсотків за іншими кредитними договорами тощо, з подальшим переведенням в готівку. Здебільшого, кредити надавались або під заставу вкрай низьколіквідного забезпечення (товари в обороті та «сміттєві» цінні папери) або взагалі без забезпечення. Копії договорів купівлі-продажу цінних паперів та копії витягів про їхнє зберігання були підробленими, а самі цінні папери – відсутні на рахунках заставодавців.

07 вересня:

  • Касаційний господарський суд у складі Верховного Суду розгляне касаційну скаргу Фонду за позовом до менеджменту ПАТ "БАНК ФОРУМ" на 1,02 млрд грн (справа №910/635/20).

Як було з’ясовано колишні посадові особи банку, приймаючи рішення у грудні 2013 року (за кілька місяців до визнання банку неплатоспроможним) про інвестування реальних грошових коштів банку в неліквідні цінні папери емітентами з ознаками фіктивності та незадовільним фінансовим станом, діяли всупереч інтересів ПАТ «БАНК ФОРУМ» та його кредиторів. Такі дії свідчили про неналежне виконання посадовими особами Банку своїх фідуціарних обов’язків у сфері організації господарської діяльності ПАТ «БАНК ФОРУМ».

Нагадаємо, кошти, що будуть стягнені з осіб, причетних до виведення активів з банків, спрямовуються на розрахунки з кредиторами цих банків, а також державі за позиками, що були надані у 2014-17 рр. для здійснення гарантованих виплат вкладникам.