Людям з порушення зору Звичайна версія

Справи про виведення коштів з банків «Даніель», «РЕАЛ БАНК» та ще 10 банків – на розгляді у судах цього тижня

18.07.2023

ПРЕСРЕЛІЗ    

Цього тижня суди різних інстанцій розглядають позови Фонду гарантування вкладів до пов’язаних осіб 12 банків, причетних до завдання збитків банкам та/або його кредиторам, у тому числі до їхніх власників. Це позови як у господарських, так і у кримінальних провадженнях.

Зокрема, 17 липня Вищий антикорупційний суд продовжив підготовчі засідання за позовами Фонду гарантування вкладів проти власника та пов’язаних осіб ПАТ "РЕАЛ БАНК" - на суму 4,7 млрд грн (справа №991/6214/22) та на 5,6 млрд грн (справа №991/1684/22).

Як повідомляв Фонд, під час здійснення процедури ліквідації цього банку було встановлено, що основною причиною його неплатоспроможності стало надання завідомо збиткових для банку кредитів на мільярди гривень компаніям, що входили до групи компаній С. Курченка. Таким чином з Банку було виведено близько 5 млрд грн. За виявленими фактами Фонд спрямував низку заяв до правоохоронних органів, що лягли в основу відповідних кримінальних справ. Частина фігурантів, у тому числі власник банку, оголошені в міжнародний розшук.

19 липня Господарський суд м. Києва розглядатиме по суті позов Фонду до пов’язаних осіб ПАТ "КБ «Даніель» на суму 1,13 млрд грн (справа №910/12930/18).

Як повідомляв Фонд, у банку до визнання його неплатоспроможним застосовувались схеми виведення активів. Зокрема, видача незабезпечених кредитів та кредитів під неліквідне забезпечення. Як наслідок, на момент формування ліквідаційної маси 72% кредитного портфелю банку було безнадійною заборгованістю, а 21,79% усіх активів банку «Даніель» складали сміттєві цінні папери. Решта кредитного портфелю – це заборгованість фізичних осіб за споживчими та іпотечними кредитами, наданими під заставу рухомого та нерухомого майна, обслуговування яких  зупинилось, в більшості випадків, до моменту введення тимчасової адміністрації у банку.

20 липня Північний апеляційний господарський суд розгляне скаргу за позовом Фонду до пов’язаних осіб ПАТ «БАНК «ТАВРИКА» на 2,7 млрд грн (справа №910/18526/21).

Активи з банку «Таврика» виводились через кредитування пов’язаних осіб та заміну ліквідної застави за вже виданими кредитами. Зокрема, забезпеченням за кредитами, виданими пов’язаним з АТ «Банк «Таврика» особам, виступили картини, вартість яких у бухгалтерській документації банку була у сотні разів вищою від реальної ціни. Крім того, було замінено застави за вже виданими раніше позиками - із забезпечення виводились об’єкти нерухомості, натомість, без проведення оцінки був переданий пакет акцій ПАТ «КЮЗ» (згодом, у 2015 р. ця юрособа була визнана банкрутом). Лише за кілька місяців з грудня 2012 по березень 2013 рр. 14 компаній-позичальниць пішло у кероване банкрутство.

Нагадаємо, кошти, стягнені з осіб, причетних до виведення активів з банків, спрямовуються на розрахунки з кредиторами цих банків, а також державі за позиками, що були надані у 2014-16 рр. для здійснення гарантованих виплат вкладникам.