Людям з порушення зору Звичайна версія

Справа «РЕАЛ БАНКУ», що належав Сергію Курченку, - у суді 17 квітня

17.04.2023

ПРЕСРЕЛІЗ   

17 квітня Вищий антикорупційний суд розглядає позов Фонду гарантування вкладів на 5,57 млрд грн у межах кримінального провадження проти колишнього Голови правління ПАТ «РЕАЛ БАНК» (справа №991/1684/22) за низкою звинувачень, зокрема, у привласненні чи розтраті чужого майна, яке було ввірене особі, шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем за попередньою змовою групи осіб; легалізації майна, здобутого злочинним шляхом тощо.

Нагадаємо, під час здійснення процедури ліквідації цього банку було встановлено, що основною причиною його неплатоспроможності стало надання завідомо збиткових для банку кредитів на мільярди гривень компаніям, що входили до групи «СЄПЕК» Сергія Курченка – власника «РЕАЛ БАНКУ». Заставою за кредитами виступали товари в обороті, як-от дизельне пальне, бензин, скраплений газ тощо.

Таким чином з Банку було виведено близько 5 млрд грн. За виявленими фактами Фонд спрямував низку заяв до правоохоронних органів, що лягли в основу відповідних кримінальних справ. Частина фігурантів були оголошені в міжнародний розшук.

Загалом цього тижня суди різних інстанцій розглянуть позови Фонду гарантування вкладів до пов’язаних осіб 16 банків, а саме до власників та інших осіб, причетних до заподіяння збитків банкам та/або його кредиторам.

Зокрема, 18 квітня Господарський суд міста Києва продовжить підготовче судове засідання за позовом Фонду проти власника ПАТ «БАНК «Фінанси та Кредит» Костянтина Жеваго на 46  млрд грн (справа 910/268/23 (ГП).

Того ж дня Північний апеляційний господарський суд розгляне по суті апеляційну скаргу Фонду за позовом до пов’язаних осіб ПАТ «БАНК ФОРУМ» на понад 1 млрд грн (справа №910/635/20).

Нагадаємо, минулого тижня 10 квітня відбулось перше засідання по суті за позовом Фонду до пов’язаних осіб ПАТ «КБ «Даніель» на понад 1,1 млрд грн про відшкодування збитків, завданих Банку та його кредиторам (справа №910/12930/18). Засідання відбулось у Господарському суді м. Києва.

Як повідомляв Фонд, у Банку до визнання його неплатоспроможним застосовувалась низка схем з виведення активів, внаслідок яких понад 70% кредитного портфелю Банку була безнадійною заборгованістю.

Розгляд справи по суті продовжиться 24 квітня о 11:45 год.

Нагадаємо, кошти, що будуть стягнені з осіб, причетних до виведення коштів з банків, спрямовуються на розрахунки з кредиторами цих банків та погашення заборгованості Фонду перед державою за позиками, що були надані у 2014-16 рр для здійснення гарантованих виплат вкладникам близько 100 банків.