Людям з порушення зору Звичайна версія

«Сміттєві» цінні папери – основний інструмент з допомогою якого виводили активи з банку «Даніель»

12.12.2017

ПРЕС-РЕЛІЗ

DANIEL INFOGRAFICS 1Котирування цінних паперів, які були передані у забезпечення за кредитами виданими ПАТ «КБ «Даніель», на фондовому ринку зупинилося відразу після визнання банку неплатоспроможним. При спробі здійснити пред’явлення до викупу ЦП виявилось, що їхні емітенти фінансово не спроможні це зробити. Крім того, 90% фірм емітентів знаходяться в зоні АТО і у них відсутні активи.

Загальна балансова («на папері») вартість активів ПАТ «КБ «Даніель», включених до ліквідаційної маси банку, склала 1 196,22  млн грн, а відповідно до звіту незалежних оцінювачів, більш ніж у 12 разів менше - 97,32 млн грн.

Кредити юридичних та фізичних осіб становили 65,73 % активів банку. Балансова вартість кредитного портфелю 786,30 млн грн, а оціночна - 52,23 млн грн.

У кредитному портфелі банку є кредити, надані 13-ти юридичним особам на 483,12 млн грн. Крім того, в активах було чотири векселя балансовою вартістю 83,9 млн грн.

Після ретельного дослідження вказаних активів, уповноважена особа Фонду гарантування встановила, що за вказаними фінансовими операціями приховані незаконні оборудки, які використовувалися посадовими особами банку для реалізації схем з виведення грошових коштів. Так, в забезпечення зобов’язань за вказаними кредитами, банку були передані цінні папери, котирування яких на фондовому ринку зупинили одразу після  визнання банку неплатоспроможним. При спробі стягнення вексельного боргу виявилось, що емітенти є неплатоспроможні й ніколи не мали фінансової можливості обслуговувати цей борг. При спробах здійснити пред’явлення цінних паперів до викупу встановлено, що 90% фірм емітентів знаходяться в зоні АТО і у них відсутні активи. Ті що знаходяться на підконтрольній території існують лише на папері й майна не мають. Обіг цінних паперів цих емітентів зупинений Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку.

DANIEL INFOGRAFICS 2Отже 72% кредитного портфелю банку, завдяки проведеним незаконним оборудкам акціонерів банку, є безнадійною заборгованістю. Вказані обставини підтверджені в результаті проведення уповноваженою особою Фонду гарантування вкладів дій зі стягнення коштів за цими активами. За всіма, без виключення, активами отримано рішення судів, виконавчі листи пред’явлені до виконання, але у зв’язку із відсутністю майна, стягнення неможливе. Окремі боржники вже ліквідовані, а щодо деяких проводиться ліквідаційна процедура.

21,79% активів банку «Даніель» – цінні папери (інвестиційні сертифікати, облігації підприємств). Балансова вартість портфелю цінних паперів 260,70 млн грн, оціночна вартість - 0 грн. Всі цінні папери у портфелі «схемні» - котирування їх фіктивні, відсутнє майно в емітентів та зобов’язаних за векселями осіб, або емітенти є банкрутами.

Решта кредитного портфелю – це заборгованість фізичних осіб за споживчими та іпотечними кредитами, наданими під заставу рухомого та нерухомого майна, обслуговування яких  зупинилось, в більшості випадків, до моменту введення тимчасової адміністрації у банку.

За вказаними фактами було подано заяви до правоохоронних органів на підставі яких порушені кримінальні провадження. На сьогодні вони об’єднані в одну справу, за якою здійснюється досудове розслідування.

Довідково. 16 січня 2014 року ПАТ «КБ «Даніель» визнано неплатоспроможним та в подальшому розпочато його ліквідацію.