Людям з порушення зору Звичайна версія

Директор-розпорядник Фонду Олена Шарова взяла участь у програмі "Профільний інтерес"

07.02.2014

Директор-розпорядник Фонду гарантування вкладів фізичних осіб Олена Шарова взяла участь в програмі "Профільний інтерес" на телеканалі БТБ, під час якого прокоментувала основні досягнення Фонду в напрямку гарантування вкладів та діяльності Фонду.

В першу чергу Олена Шарова повідомила про початок виплат коштів вкладникам ПАТ "КОМЕРЦІЙНИЙ БАНК "ДАНІЕЛЬ" за договорами, строк дії яких закінчився до 17 січня 2014 року, та за договорами банківського рахунку. Для отримання коштів за зазначеними договорами вкладникам необхідно звернутися до установи ПАТ "КБ "ХРЕЩАТИК" з паспортом та документом органу державної податкової служби про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків.

Також директор-розпорядник повідомила, що фінансові ресурси Фонду гарантування вкладів фізичних осіб у січні 2014 року досягли рекордного рівня і складають понад вісім мільярдів гривень. "Фінансові ресурси Фонду формуються за рахунок регулярних внесків комерційних банків, які з минулого року банки сплачують за диференційованою системою. Відповідно до цієї системи банки з ризиковою політикою вимушені платити більше, а банки, що дотримуються усіх нормативів, сплачують збори за базовою ставкою", - пояснила Олена Шарова.

Додатково директор-розпорядник нагадала, що зміни до законодавства, ухвалені у 2012 році, спростили процедуру виплати депозитних коштів вкладникам неплатоспроможних фінансових установ.

Відповідно до нових законодавчих змін вкладники навіть у період дії тимчасової адміністрації можуть отримати свої кошти. Такі виплати проводяться за договорами, строк дії яких закінчився та за договорами банківського рахунку - поточні та карткові рахунки.

З огляду на досвід виведення у 2013 році двох неплатоспроможних банків з ринку 50% вкладів вкладники отримували вже в період тимчасової адміністрації. А решту коштів вкладники отримували вже у період ліквідації. Такі виплати розпочинались через сім днів з дня відкликання у банку банківської ліцензії.

На сьогоднішній день Фондом виплачено вкладникам понад 98% суми вкладів.